THORAS TÅRTOR

Thoras Tårtor har sin bas i Simrishamn, i hjärtat av Österlen. Smakerna är nyskapande och experimentella där det klassiska söta ofta möter sälta och syra för att skapa nya roliga och oväntade smakupplevelser.

VANLIGA FRÅGOR

Vad kostar en tårta?

Priset varierar beroende på storlek, design och smakkombinationer (det krävs dock en beställning om minst 20 bitar). För att kunna ge ett exakt pris önskar jag därför att du kontaktar mig för en konsultation.

Vad innebär en konsultation?

Konsultationen syftar till att du ska få möjlighet att presentera din idé och dina önskemål för att du som kund ska få den tårta du önskar.

Hur lång tid tar det att designa en tårta?

Precis som med priset varierar detta beroende på storlek, design och smaker. En tårta kan ta allt från en arbetsdag till över en arbetsvecka, boende på hur avancerade dekorationselementen är.

Hur långt i förväg behöver jag beställa min tårta?

Jag är beroende av god framförhållning och önskar därför att du tar kontakt med mig 3-4 månader före leveransdatum. Det går naturligtvis att kontakta mig med kort varsel och jag tar då emot din beställning i mån av tid.

Kan jag beställa en annan typ av tårta än den som erbjuds under menyn?

Eftersom jag vill försäkra mig om att du som kund får den bästa tårtan, erbjuder jag endast bottnar och fyllningar efter mina utvalda recept.

Jag har allergier eller särskilda önskemål, vilka tårtor erbjuds då?

Jag erbjuder både veganska samt laktos- och glutenfria tårtor.

Fondant, sockerpasta, sugarpaste, flowerpaste, gumpaste – vad är skillnaden?

I USA kallas den sockerpasta som vi täcker tårtan med för ”fondant” och i England för ”icing”. Sockerblommor tillverkas av en sockermassa som har olika namn, tex ”sugarpaste”, ”gumpaste” och ”flowerpaste”. Det som skiljer ”fondant” och ”sugarpaste” är att sugarpaste blir hård som porslin när den torkat. Sockerblommorna blir tunna, sköra och hårda. Fondanten stelnar aldrig helt eftersom man ska kunna skära och äta den. I Sverige kallar man ofta ”fondant” sockerpasta.

Vad är skillnaden mellan fondant och marsipan?

Jag föredrar att täcka mina tårtor i fondant eftersom det ger ett slätt, matt och vackert utseende. Fondant tillverkas bland annat av gelatin, floursocker och olja. Det går bra att täcka en tårta i marsipan och det färdiga resultatet blir då oljigare och blankare än fondanten, färgerna blir även skarpare. Ett bra mellanalternativ för dig som vill ha en tårta täckt med en lätt mandelsmak är välja marsipanfondant som är en blandning av marsipan och fondant.

Kan jag ändra designen efter den slutgiltiga skissen presenterats?

Att ändra en redan färdig design kan bli problematiskt även om ditt leveransdatum ligger ett par månader framåt i tiden. Många av de produkter jag arbetar med beställs omedelbart från England och USA efter att din färdiga skiss levererats till dig. Arbetet med vissa dekorationer, som till exempel sockerblommor, startar många veckor innan en tårta levereras. Detta innebär att arbetet med designen kan ha påbörjats månader innan leveransdatumet och en förändring i designen då kan vara svår. Du är självklart välkommen att höra av dig till mig om du har önskemål om att förändra designen, men både tårtans design, pris samt leveransdatum kan påverkas av detta.

Kan jag ändra datum för min tårtleverans?

Om du behöver ändra datum för ditt kalas eller bröllop är du alltid välkommen att kontakta mig. Om det är möjligt för mig att tillgodose ditt önskemål om att tidigarelägga eller skjuta fram leveransen, vänligen notera att detta kan innebära förändringar i både design och pris.

Hur transporteras tårtan?

Vid önskemål om leverans tillkommer ett en transportavgift. Många av de tårtor jag designar kräver montering på plats och leverans av mig personligen är då nödvändig. Detta gäller till exempel tårtor i flera våningar eller tårtor designade med små, många eller ömtåliga dekorationer. Du får alltid besked innan den slutgiltiga offerten om din tårta kräver montering på plats.

Hur skär jag en tårta?

Tårtornas storlek varierar utifrån designen vilket även påverkar bitarnas storlek och hur du skär din tårta. I vissa fall är bitarna högre och då smalare, i andra fall lägre och tjockare. För en våningstårta börjar du alltid med att skära den översta våningen. När den översta våningen är uppskuren fortsätter du med våningen under. Du får en förteckning över bitarnas storlek av mig vid den slutgiltiga beställningen och om jag levererar tårtan till dig visar jag på plats hur du skär den.